top of page
חיפוש

התמודדות עם מציאות משתנה- כיצד נוכל לעזור לילדינו עם שינויים?

  • תמונת הסופר/ת: Nofar Ariel
    Nofar Ariel
  • 10 ביולי 2024
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 14 ביולי 2024

המציאות שלנו משתנה כל הזמן: רק התחלנו את שנת הלימודים, ואז מגיעים החגים. ועד שכבר נכנסנו לתלם של למידה ומסגרות, הנה מגיע פסח…ואחריו כולם כבר יודעים שסופרים את הימים עד החופש הגדול. וכל אלה הם בסימן אחד ברור: חוסר שגרה!

חוסר בשגרה מאתגר את כולנו, אולם לילדים, ובמיוחד לילדים עם לקויות התפתחותיות זה קשה במיוחד. 


מדוע ילדים זקוקים לשגרה?

השגרה "מארגנת" אותנו. במצבים של שגרה אנו יודעים מה צפוי לקרות, אילו פעילויות יתרחשו בהמשך היום ובהמשך השבוע, ואנו יודעים כיצד ומתי להערך לכל שלב ביום. אולם, כאשר השגרה נשברת, כל זה אינו תקף יותר. בעוד שמרבית המבוגרים יכולים להכיל זאת (ברמות שונות: ישנם גם מבוגרים רבים שחוסר בשגרה יכולה להקשות עליהם מאוד), לילדים זה יותר מאתגר. בתקופות כאלה לרוב אנחנו רואים עלייה בבעיות התנהגות, חוסר הענות ואי- קבלת סמכות ממבוגר, ו"נדנודים". בנוסף, במצבי חוסר שגרה ישנם גם ילדים רבים שמציגים טנטרומים, התקפי בכי או כעס, וישנם כאלה שנוטים לשאול את אותן שאלות שוב ושוב, באופן שהופך למטרד. 

 

חוסר בשגרה ובפרט ימים חופשיים בהם אין פעילויות מובנה, יכולים אף להגביר תחושות חרדה בקרב ילדים ומבוגרים, כיוון שימים כאלה משאירים יותר מרחב למחשבות מדאיגות לצוץ.

כאשר מדובר באנשים עם אוטיזם, הקושי הופך למשמעותי אף יותר, בשל הקושי האורגני שלהם בהתמודדות עם שינויים. 


לו"ז ויזואלי לחופשה



אז כיצד ניתן לעזור לילדים להתמודד עם חוסר שיגרה ושינויים?

עקרון המפתח הוא תיווך והכנה מראש: כל שינוי, שבירת שגרה, או אפילו דבר שנראה לנו קטן, כמו ביטול חוג הכדורסל השבוע- מצריכים תיווך והסבר לילדים. ההסבר יכול להיות קצר ופשוט, כגון: "היום המורה לבלט ביטלה את החוג. במקום זה נוכל ללכת לגינה".

כמו כן, ישנם כלים פרקטיים נוספים שבהם כדאי להעזר: 

  • הכינו לו"ז ויזואלי ושבצו בו פעילויות שונות (עד כמה שניתן לתכנן מראש). לו"ז לא חייב להיות לטווח הרחוק- גם לו"ז שמפרט רק מה נעשה הבוקר יכול לעשות אפקט משמעותי!

  • קיראו או הקריאו לילדים את הלו"ז בכל בוקר.

  • במקרה של חופשה ארוכה- כדאי ליצור לו"ז שבועי, אם ניתן לעשות זאת. 

  • העשרת הסביבה בפעילויות פנאי שהילדים יכולים לעסוק בהם באופן עצמאי- סביבה עשירה במשחקים ופעילויות יכולה למנוע מצבים של שעמום, "נדנוד" ואף בעיות התנהגות. לכן כדאי לשים את המשחקים במקום נגיש, כדי שהילדים יוכלו לפנות אליהם בעצמם. אפשר גם לשבץ זמן משחק עצמאי בלו"ז שהכנתם.

 

מטופל שהפנים את אסטרטגיית כתיבת לו"ז וכתב אותו בעצמו בטיפול


החיים שלנו מלאים בשינויים, ביטולים, וכן, יש לילדים גם לא מעט ימי חופש. אבל כשאנחנו, המבוגרים, יודעים כיצד להערך ואיך להתנהל- זה נעשה קל יותר.

 
 
 

Comentarios


Ya no es posible comentar esta entrada. Contacta al propietario del sitio para obtener más información.

מאמרים אחרונים

bottom of page